Секрети антипригарних покриттів

26.03.2021 від admin 0

Бренд Rondell розкрив секрети антипригарних покриттів

12 і 13 вересня в Італійській Академії Високої кухні Del Gusto відбувся прес-сніданок, організований брендом професійного посуду для кухні Rondell і присвячений обговоренню плюсів і мінусів двох актуальних покриттів для посуду: традиційного антипригарного покриття на основі PTFE і керамічного покриття. Захід на тему “Антипригарні покриття: міфи і факти” об’єднало всіх, хто жваво цікавиться тенденціями в світі антипригарной посуду і для кого ім’я Rondell асоціюється, перш за все, з якістю, професіоналізмом і інноваційністю.

Антипригарные покрытия: мифы и факты

Однією з причин проведення даного заходу стала поява все більшої кількості неперевіреної і некоректної інформації, що носить спекулятивний характер навколо теми антипригарной посуду в цілому і антипригарних покриттів зокрема. У всіх ЗМІ активно обговорюються надійність, довговічність подібної посуду, її безпеку для здоров’я людини. Народжується все більше чуток і домислів, часто суперечать реальним фактам і часто принципово створюваних з метою комерційного просування конкретних марок. Розібратися в цих питаннях гостям допомогли представники двох найбільших світових компаній-виробників антипригарних і керамічних покриттів: Кріс Пеховьяк: керуючий директор компанії Whitford, доктор Андреас Крамер – менеджер лабораторії компанії Weilburger і Олександр Ренц: менеджер проекту Weilburger.

PTFE

Говорячи про безпеку двох видів покриттів, експерти пояснили, що в антипригарних покриттях на основі PTFE вже давно не використовується перфтороктановой кислота – синтетична речовина, широко застосовується в різних галузях промисловості (миючі засоби, харчові пакети і т.д.). Адже саме її “звинувачують” в негативному впливі на людський організм. Однак численні дослідження вже давно довели, що джерело перфтороктановой кислоти: зовсім не антипригарні покриття, а, наприклад, обгортковий папір для продуктів харчування або грязеотталкивающие кошти для чистки килимових покриттів або оббивних матеріалів. І навіть в той час, коли дана речовина ще використовувалося у виробництві антипригарних покриттів, воно повністю руйнувалося до того, як посуд з’являлася на полицях магазинів. Перфтороктановой кислота розкладається при 250ºC, а антипригарні покриття кухонного посуду наносяться при температурі від 400ºC і вище. Крім того, в Європі була прийнята директива, яка зобов’язала виробників не використовувати в своїй продукції дана речовина. Поважаючи своїх споживачів, провідні компанії-виробники, серед яких Whitford і Weilburger, дійсно вже давно не використовують перфтороктанову кислоту.

Безпека антипригарного покриття на основі PTFE експерти підтвердили представленої директивою німецького Федерального інституту оцінки ризиків BfR. Відповідно до цієї директиви використання посуду з антипригарним покриттям на основі PTFE абсолютно безпечно для здоров’я людини. Немає ніякої загрози навіть в разі потрапляння частинок покриття в шлунково-кишковий тракт: вони не перетравлюються, не розкладаються і легко виводяться з організму. Експерти також представили думка авторитетного лікаря-ендокринолога, яке спростовує можливість негативного впливу антипригарних покриттів на здоров’я людини.
Таким чином, і експерти, і гості одноголосно оголосили антипригарне покриття на основі PTFE і кераміку однаково безпечними покриттями.

Однак по надійності, як виявилося, PTFE випереджає кераміку. Перш за все у PTFE вищі показники зносостійкості, що продемонстрував тест на процес шліфування.

Крім того, за результатами тестів, посуд з PTFE менш схильна до сколів і її, на відміну від посуду з керамічним покриттям, можна використовувати в посудомийній машині. Таким чином, був розвінчаний міф про те, що термін служби твердого керамічного покриття вище, ніж у більш м’якого протипригарного на основі PTFE.

Що стосується антипригарним обох покриттів, то за даними компанії Weilburger, PTFE і за цим критерієм випереджає кераміку. Незважаючи на те, що антипригарні властивості кераміки на початковому етапі вище, при нормальному використанні вони зберігаються лише протягом 3-х місяців. При цьому високі антипригарні властивості PTFE навіть при інтенсивному використанні не змінюються протягом 2-х років.

Тест

PTFE

CERAM

Примечания

Абразивная обработка

+++

++Значительное снижение антипригарных свойств после обработки.
“Лапа тигра”

+++

+++

++

0

a. Нержавеющая сталь

b. Литой алюминий

c. Штампованный алюминий

Рабочие показатели при использовании жидкостей для мытья посуды/ посудомоечные машины

++

Щелочные моющие средства вредят керамическим покрытиям.
Твердость 0

++

PTFE более гибкий материал : легко подвергается царапинам.
Гибкость

++

− − −

Керамические покрытия более хрупкие.

+++ = отлично; 0= удовлетворительно; = неудовлетворительно

Загальним висновком зустрічі стало те, що саме посуд з антипригарним покриттям на основі PTFE можна віднести до “non-stick”, тобто до антипригарной. Кераміка, як показали численні тести,: це просто декоративне покриття, яке в Європі вже давно віднесли до “easy-to-clean” або “легкому в догляді”.

Представники Rondell заявили, що бренд розглядає можливість використання кераміки в своїх колекціях. Але станеться це тільки тоді, коли керамічні покриття будуть відповідати високим вимогам внутрішніх стандартів якості компанії. На сьогоднішній день керамічні покриття помітно поступаються покриттям на основі PTFE, але, незважаючи на це, Rondell продовжує ретельно стежити за інноваціями в даній області. У планах бренду – надати своїм споживачам новий тип покриття, в разі якщо його характеристики перевершать існуючі покриття на основі PTFE.

Завершився захід захоплюючим майстер-класом від шеф-кухаря Італійської Академії Високої кухні Del Gusto. Гостям вдалося самостійно приготувати філе яловичини в соусі з зеленого перцю і ще раз переконатися в чудових антипригарних властивості посуду від Rondell.